YOUNGETEERSi i ciklus menadžmenta volontera

Nakon uspješno održane online radionice na temu uvoda u volontiranje, YOUNGETEERSi su nastavili s interaktivnim online edukacijama.

Ovoga puta u fokusu je bila tema menadžmenta volontera, odnosno 8 koraka koji su bitni za organizatore volontiranja kod uspješnog upravljanja volonterskim projektima i programima.

Yt5

Od planiranja volonterskog programa, preko kreiranja opisa volonterskih pozicija, potrage za volonterima i procesa selekcije, do uključivanja volontera u aktivnosti, orijentacije i treninga te supervizije i mentoriranja prilikom volontiranja, te konačno evaluacije volonterskog programa i nagrađivanja volontera, partneri su razmijenili svoja iskustva i izazove u pojedinim fazama rada s volonterima i naglasili važnost svake faze u kreiranju stabilnih i kvalitetnih volonterskih programa.

Yt6

Osim toga, čuli smo i tri primjera upravljanja volonterskim projektima i programima na mikro i makro razini. Prvi primjer mikro razine vođenja volonterskog projekta je došao iz Rijeke, gdje je predstavljen projekt solidarnosti Yarn Bombing Rijeka na kojem mladi provode aktivnosti u zajednici kroz uličnu umjetnost i radionice heklanja, s naglaskom na međugeneracijsku solidarnost. Nakon toga, predstavljen je kazališni festival FITS, koji se svake godine odvija u Sibiuu, Europskoj prijestolnici kulture iz 2007. godine. FITS uključuje gotovo petstoto volontera koji u razdoblju od 3 tjedna pomažu u odvijanju festivala i popratnih aktivnosti.

Yt7

Posljednji primjer je došao iz Srbije, gdje kolege razvijaju Novosadski volonterski servis, čiji su osnivači novosadska Europska prijestolnica mladih i Europska prijestolnica kulture, i koji trenutno broji preko 1900 volontera. Volonteri NVS-a osim u kulturi, sudjeluju i na aktivnostima u području sporta, mladih, ekologije, zdravlja i kriznih situacija, a s obzirom na njihov broj i količinu aktivnosti u koje su uključeni, vođenje ovog programa je primjer rada s volonterima na makro razini.

Erasmus + projekt YOUNGETEERS, na kojem s još 6 partnera razvijamo metodologiju za rad u području volontiranja u kulturi u kriznim situacijama odvijat će se do kraja 2022. godine, a s novim online edukacijama nastavljamo već u siječnju.


Subjekt d.o.o.
Drage Šćitara 34 - 51000 Rijeka

© 2023. by znaor.com