Mladi u Lokvama pokazali novo lice solidarnosti

Mladi u Lokvama pokazali novo lice solidarnosti

Skupina mladih volontera u organizaciji tvrtke Subjekt, privela je kraju projekt pod nazivom „Solidarnost u Kući čuvara brane“, čiji je glavni cilj bio osmisliti cjelogodišnje sadržaje kojima bi se potaknulo zajednicu na sudjelovanje u oživljavanju društvenog života u Lokvama.

Jednogodišnji projekt, koji se zbog situacije s pandemijom produžio na 14 mjeseci, financiran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti, a provodili su ga volonteri: Klaudia Boban, Mateja Čop, Dorotea Lukin, Dora Marković i Karlo Mihelčić, uz mentoriranje Anite Ladišić, Tihane Karlović, Vilima Novaka i Daniele Marković. Projekt se provodio u Lokvama, gdje je Općina Lokve nedugo putem europskih fondova obnovila Kuću čuvara brane, koja je nekoć služila kao mjesto boravka ljudi koji su brinuli o brani na Lokvarskom jezeru, a njenom revitalizacijom planira biti pretvorena u Centar za istraživanje Gorskog kotara, postajući tako istraživački i obrazovni centar, ali i središte umjetničke i izlagalačke djelatnosti. Kuća se nalazi uz samo Lokvarsko jezero, a njenom obnovom Lokve su dobile novi prostor namijenjen ne samo stručnjacima, nego i široj javnosti. Inicijativa, koju je pokrenulo petero mladih osoba, privukla je stanovništvo u prostor Kuće čuvara brane gdje su se odvijale razne edukativne, zabavne i kreativne radionice, koje su kasnije zbog trenutne pandemije održavane većim dijelom online u suradnji s Osnovnom školom Rudolfa Strohala. Osim toga, dio aktivnosti se provodio u okolici Kuće, gdje su se održavale akcije čišćenja i uređenja šetnice u koje su se uključili djeca, mladi i svi zainteresirani mještani. Aktivnosti su ispunjavale i pridonijele kvaliteti lokvarske svakodnevice te su potaknule mlade volontere na rad za dobrobit lokalne zajednice.

Projekt je postigao željeni cilj unatoč nedaćama koje su sustizale volontere te je pokrenuta društvena promjena u Lokvama aktivnim, dobrovoljnim i empatičnim uključivanjem mladih osoba u prepoznavanje i rješavanje potreba zajednice. Mladi volonteri odradili su sve aktivnosti projekta i željni su u budućnosti nastaviti s volontiranjem za dobrobit njihovog malog mjesta.

Prva je radionica održana u lipnju 2020. godine, a tijekom 2020. i 2021. godine odrađen je niz aktivnosti: čišćenje šetnice oko Lokvarskog jezera, radionica „Što sa starim papirom?“ i izrađivanje ljetnih razglednica na papiru ili torbi povodom obilježavanja Dana Općine i Župe Lokve na tradicionalnom zabavnom događaju nazvanom „Rokovo“, uz pomoć mentorice Tihane Karlović; obilazak šetnice oko Lokvarskog jezera od naselja Mrzla Vodica do zaljeva Pintarica u svrhu poboljšanja planinarske markacije, odrađenu uz pomoć mentora Vilima Novaka; u rujnu 2020. odrađena je još jedna akcija čišćenja šetnice oko Lokvarskog jezera; slijedila je radionica „Štednja uz društvene igre“ pomoću koje su sudionici na zabavan način naučili osnove štednje; radionica „Crtam lišćem“ likovna je radionica na kojoj su osnovnoškolci iskazali svoju kreativnost. U sklopu projekta održano je i nekoliko božićnih kvizova te izrađivanje božićnih čestitki u adventsko vrijeme, a iste čestitke, koje su izradile učenice Osnovne škole Rudolfa Strohala zajedno s prigodnim paketima, darovani su nekolicini djece koja pohađaju program “Laboratorij za učenje“, kojeg provodi Udruga U.Z.O.R. iz Rijeke. Solidarnost se pokazala i u trenucima teških potresa na području Banovine, kada je nekoliko obitelji iz potresom pogođenih područja bilo smješteno u Kući čuvara brane, a volonteri projekta pokazali su svoju empatiju uljepšavši njihov boravak u Lokvama, zajedno su se družili, napravili snjegovića i odveli ih u obilazak Spilje Lokvarke. Održana je i online radionica pod nazivom „Reciklaža“; u siječnju i veljači odvijali su se kvizovi na temu maškara te na proljeće online radionica o flori i fauni. Mali odskok od svih prijašnjih radionica bila je ona na temu glazbe povodom koje je održan koncert, a svi sudionici bili su pozvani okušati se u sviranju ili pjevanju. U srpnju 2021. godine postavljeni su putokazi oko Lokvarskog jezera; krajem srpnja odrađena je i 3. akcija čišćenja oko Lokvarskog jezera,a posljednja aktivnost u sklopu projekta bila je „Sadnja cvijeća oko Kuće čuvara brane“ uz pomoć mentorice Daniele Marković.

Niz odrađenih aktivnosti praćen je nepredvidivim okolnostima vezanim uz pandemiju COVID-19, mišju groznicu i loše vremenske uvjete, no to nije spriječilo mlade volontere da održe sve planirane aktivnosti, pa su se tako u sredini projekta odlučili za provođenje radionica putem online platformi. Online radionice uspješno su provedene uz pomoć Osnovne škole Rudolfa Strohala, a volonteri su stekli novo znanje i pokazali fleksibilnost u ovim zahtjevnim uvjetima. Neke aktivnosti rezultirale su suradnjom i uključivanjem ostalih udruga s područja Općine Lokve koje su također doprinijele projektu: Športski ribolovni klub (ŠRK) Lokvarka, Planinarsko društvo (PD) Špičunak i Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Lokve.

Kraj projekta „Solidarnost u Kući čuvara brane“ obilježen je svečanim događajem koji se održao 30. srpnja 2021. godine - održana je prezentacija projekta i provedenih aktivnosti koje su prezentirali mladi volonteri, podijeljene su zahvalnice svim mentorima i onima koji su pomogli u provedbi projekta, zaokruživši provedbu projekta koji je povezao mlade volontere, lokalno stanovništvo, udruge i ostale koji su pratili rad projekta Solidarnost u Kući čuvara brane.


Subjekt d.o.o.
Drage Šćitara 34 - 51000 Rijeka

© 2023. by znaor.com