Yarn bombing Rijeka sudjelovao u manifestaciji Hrvatska volontira

Projektni tim Yarn bombing Rijeka je na poziv Planinarskog društva Kamenjak ukrasio Park lovora na Kantridi u sklopu manifestacije Hrvatska volontira.

Prvu radionicu smo održale 25.9., provele smo divan vikend u prirodi i upoznale nove ljude. Mnogo toga smo naučile, a ujedno i podijelile s onima koji su heklanje po prvi puta isprobali. Bilo je tu svega, od igre upoznavanja, druženja, smijeha, heklanja neočekivanih oblika pa do slatkih četveronožnih posjetitelja.

U tjednu koji je uslijedio, polaznici radionice su u svojim domovima nastavili izrađivati raznolike vunene oblike, a dobili smo i donaciju već gotovih kvadratića od nekoliko gospođa koje se nisu mogle fizički pridružiti aktivnostima.

Nastavak radionice i postavljanje instalacija u Parku lovora se održalo 2.10.2021. za vrijeme nacionalne kampanje Hrvatska volontira. Ukrasile smo park šarenim instalacijama koje su najviše razveselile one najmlađe. Djeca su tako posjetila ukrašeni park u sklopu šetnje organizirane u suradnji s PD Kamenjakom i Gradskom knjižnicom Rijeka.

Dojmove i samu finalnu instalaciju možete pogledati na našoj Facebook stranici , a ujedno Vas pozivamo da prošetate ovih dana Parkom lovora čije drveće je dobilo svoje jesenske kaputiće.


Compos Mentis ToolBox i izrada alata za rad s mladima

Subjektov tim je sudjelovao na 2. treningu Erasmus+ KA1 projekta Compos Mentis, koji se održavao od 14.-21.9.2021 u Rabki Zdroj u Poljskoj. Promicanje inkluzije, solidarnosti i različitosti te podizanje svijesti o mentalnom zdravlju glavni su ciljevi ovog projekta namijenjenog osobama koje rade s mladima.

I dok je prvi Compos Mentis trening u kolovozu imao u fokusu prepoznavanje različitih poremećaja vezanih uz mentalno zdravlje mladih te istraživanje psihoterapeutskih pristupa, drugi susret u rujnu je bio posvećen stvaranju zajedničkih terapijskih alata spremnih za uporabu tijekom projekata za mlade kako bi se poboljšala inkluzija i osigurala odgovarajuća grupna dinamika.

Sudionici su imali priliku testirati i ocijeniti postojeće terapijske alate, a kasnije i osmisliti vlastite. Kroz ovaj proces su ih vodile facilitatorice Ilektra Diakolamprianou (LARPifiers, Grčka) i Patrycja Paula Gas (Nausika, Poljska) koristeći Design thinking metodu. Nakon dizajniranja novih alata, uslijedilo je testiranje prototipova, a kasnije i izrada video priručnika za diseminaciju rezultata.

U periodu koji slijedi nakon treninga, partneri iz 9 zemalja nastavit će testirati i dovršavati novonastale alate za koje vjerujemo da će biti od velike koristi u području mentalnog zdravlja i inkluzivnosti svim organizacijama koje rade s mladima.


COMPOS MENTIS i briga o mentalnom zdravlju u projektima za mlade – prvi trening u Poljskoj

Subjekt je partner na Erasmus+ KA1 projektu pod nazivom "Compos Mentis - inkluzija i mentalna dobrobit u projektima za mlade". U sklopu Compos Mentisa, održavaju se edukacije u organizaciji Obrazovne zaklade Nausika, koje su namijenjene osobama koje rade s mladima.

Prvi od dva treninga održao se 14.-21.kolovoza 2021. godine u Rabki Zdroj u Poljskoj, na kojem su sudjelovale 32 osobe iz 9 zemalja – Poljske, Češke, Mađarske, Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Grčke, Cipra i Hrvatske. Subjektov tim je predstavljao direktor Valerij Jurešić te Anita Ladišić i Andrea Rubčić koje mentoriraju mlade na projektima solidarnosti. Glavna svrha prvog trening je bila upoznati i senzibilizirati osobe koje rade s mladima o različitim vrstama mentalnih poremećaja i bogatoj lepezi psihoterapeutskih pristupa te ih opremiti s osnovnim znanjima i kompetencijama bitnima za jačanje inkluzije i njegovanje mentalne dobrobiti na projektima za mlade. Osim toga, naglasak je bio i na komunikaciji te boljem razumijevanju grupne dinamike.

Prvi Compos Mentis susret je bio nevjerojatan i stvorio je bliske veze među sudionicima iz različitih krajeva Europe, a mnogi od njih vratit će se u rujnu u Poljsku i nastaviti suradnju na izradi praktičnih obrazovnih alata za rad s mladima. U međuvremenu, Compos Mentis tim nastavlja dalje s kampanjom o mentalnoj dobrobiti u projektima za mlade , ali i važnosti teme mentalnog zdravlja kod osoba koje rade s mladima.

237298981 4232807103493503 3579053669345711035 n240041976 10159268711717567 7786451275414080842 n


Mladi u Lokvama pokazali novo lice solidarnosti

Skupina mladih volontera u organizaciji tvrtke Subjekt, privela je kraju projekt pod nazivom „Solidarnost u Kući čuvara brane“, čiji je glavni cilj bio osmisliti cjelogodišnje sadržaje kojima bi se potaknulo zajednicu na sudjelovanje u oživljavanju društvenog života u Lokvama. Jednogodišnji projekt, koji se zbog situacije s pandemijom produžio na 14 mjeseci, financiran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti, a provodili su ga volonteri: Klaudia Boban, Mateja Čop, Dorotea Lukin, Dora Marković i Karlo Mihelčić, uz mentoriranje Anite Ladišić, Tihane Karlović, Vilima Novaka i Daniele Marković. Projekt se provodio u Lokvama, gdje je Općina Lokve nedugo putem europskih fondova obnovila Kuću čuvara brane, koja je nekoć služila kao mjesto boravka ljudi koji su brinuli o brani na Lokvarskom jezeru, a njenom revitalizacijom planira biti pretvorena u Centar za istraživanje Gorskog kotara, postajući tako istraživački i obrazovni centar, ali i središte umjetničke i izlagalačke djelatnosti. Kuća se nalazi uz samo Lokvarsko jezero, a njenom obnovom Lokve su dobile novi prostor namijenjen ne samo stručnjacima, nego i široj javnosti. Inicijativa, koju je pokrenulo petero mladih osoba, privukla je stanovništvo u prostor Kuće čuvara brane gdje su se odvijale razne edukativne, zabavne i kreativne radionice, koje su kasnije zbog trenutne pandemije održavane većim dijelom online u suradnji s Osnovnom školom Rudolfa Strohala. Osim toga, dio aktivnosti se provodio u okolici Kuće, gdje su se održavale akcije čišćenja i uređenja šetnice u koje su se uključili djeca, mladi i svi zainteresirani mještani. Aktivnosti su ispunjavale i pridonijele kvaliteti lokvarske svakodnevice te su potaknule mlade volontere na rad za dobrobit lokalne zajednice.

Projekt je postigao željeni cilj unatoč nedaćama koje su sustizale volontere te je pokrenuta društvena promjena u Lokvama aktivnim, dobrovoljnim i empatičnim uključivanjem mladih osoba u prepoznavanje i rješavanje potreba zajednice. Mladi volonteri odradili su sve aktivnosti projekta i željni su u budućnosti nastaviti s volontiranjem za dobrobit njihovog malog mjesta.

Prva je radionica održana u lipnju 2020. godine, a tijekom 2020. i 2021. godine odrađen je niz aktivnosti: čišćenje šetnice oko Lokvarskog jezera, radionica „Što sa starim papirom?“ i izrađivanje ljetnih razglednica na papiru ili torbi povodom obilježavanja Dana Općine i Župe Lokve na tradicionalnom zabavnom događaju nazvanom „Rokovo“, uz pomoć mentorice Tihane Karlović; obilazak šetnice oko Lokvarskog jezera od naselja Mrzla Vodica do zaljeva Pintarica u svrhu poboljšanja planinarske markacije, odrađenu uz pomoć mentora Vilima Novaka; u rujnu 2020. odrađena je još jedna akcija čišćenja šetnice oko Lokvarskog jezera; slijedila je radionica „Štednja uz društvene igre“ pomoću koje su sudionici na zabavan način naučili osnove štednje; radionica „Crtam lišćem“ likovna je radionica na kojoj su osnovnoškolci iskazali svoju kreativnost. U sklopu projekta održano je i nekoliko božićnih kvizova te izrađivanje božićnih čestitki u adventsko vrijeme, a iste čestitke, koje su izradile učenice Osnovne škole Rudolfa Strohala zajedno s prigodnim paketima, darovani su nekolicini djece koja pohađaju program “Laboratorij za učenje“, kojeg provodi Udruga U.Z.O.R. iz Rijeke. Solidarnost se pokazala i u trenucima teških potresa na području Banovine, kada je nekoliko obitelji iz potresom pogođenih područja bilo smješteno u Kući čuvara brane, a volonteri projekta pokazali su svoju empatiju uljepšavši njihov boravak u Lokvama, zajedno su se družili, napravili snjegovića i odveli ih u obilazak Spilje Lokvarke. Održana je i online radionica pod nazivom „Reciklaža“; u siječnju i veljači odvijali su se kvizovi na temu maškara te na proljeće online radionica o flori i fauni. Mali odskok od svih prijašnjih radionica bila je ona na temu glazbe povodom koje je održan koncert, a svi sudionici bili su pozvani okušati se u sviranju ili pjevanju. U srpnju 2021. godine postavljeni su putokazi oko Lokvarskog jezera; krajem srpnja odrađena je i 3. akcija čišćenja oko Lokvarskog jezera,a posljednja aktivnost u sklopu projekta bila je „Sadnja cvijeća oko Kuće čuvara brane“ uz pomoć mentorice Daniele Marković.

Niz odrađenih aktivnosti praćen je nepredvidivim okolnostima vezanim uz pandemiju COVID-19, mišju groznicu i loše vremenske uvjete, no to nije spriječilo mlade volontere da održe sve planirane aktivnosti, pa su se tako u sredini projekta odlučili za provođenje radionica putem online platformi. Online radionice uspješno su provedene uz pomoć Osnovne škole Rudolfa Strohala, a volonteri su stekli novo znanje i pokazali fleksibilnost u ovim zahtjevnim uvjetima. Neke aktivnosti rezultirale su suradnjom i uključivanjem ostalih udruga s područja Općine Lokve koje su također doprinijele projektu: Športski ribolovni klub (ŠRK) Lokvarka, Planinarsko društvo (PD) Špičunak i Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Lokve.

Kraj projekta „Solidarnost u Kući čuvara brane“ obilježen je svečanim događajem koji se održao 30. srpnja 2021. godine - održana je prezentacija projekta i provedenih aktivnosti koje su prezentirali mladi volonteri, podijeljene su zahvalnice svim mentorima i onima koji su pomogli u provedbi projekta, zaokruživši provedbu projekta koji je povezao mlade volontere, lokalno stanovništvo, udruge i ostale koji su pratili rad projekta Solidarnost u Kući čuvara brane.


Šarene instalacije na Kampusu - Yarn bombing Rijeka

Uz mnoštvo šarene vunice, tople zrake sunca i znatiželjne poglede prolaznika, 15. lipnja 2021., održano je postavljanje šarenih instalacija uz veselo druženje u parku ispred Akademije primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci. Instalacije su nastale na radionicama u sklopu Projekta solidarnosti Yarn bombing Rijeka, financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti.


Pripreme za online radionicu – Yarn Bombing Rijeka

            U periodu od zadnjeg javljanja, moramo reći da se puno toga dogodilo. Postepeno smo se vrijedno pripremale za prve radionice i radile na društvenim mrežama. Nažalost, situacija s koronom i zatvaranjima nam je postavila prepreke, no za borbu s tim opakim zmajem i mi imamo dobru opremu i mačeve.


II. Festival industrijske baštine

U sklopu projekta INSPIRACIJA - Revitalizacija gradova industrijske baštine Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke kroz razvoj kulturnog turizma, financiranog iz programa prekogranične suradnje V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020., održava se drugi po redu Festival industrijske baštine, od 24. do 31. ožujka 2021. godine.


Predblagdansko nagrađivanje u sklopu projekta NATURE&WILDLIFE

Unutar projekta Nature & Wildlife provedeno je niz zanimljivih aktivnosti, od kojih je svakako i nekolicina nagradnih natječaja provedenih u proteklih mjesec dana na službenoj Facebook stranici projekta. Vjerni pratitelji projekta mogli su se natjecati za vrijedne nagrade sudjelovanjem u dvije pitalice i jednom blip-strip natječaju!


Subjekt d.o.o.
Drage Šćitara 34 - 51000 Rijeka
+385 99 808 2077

© 2020 by znaor.com